Over ons

Schuitemaker’s Vishandel is een familiebedrijf met bijna een eeuw geschiedenis waarin het ambacht van generatie op generatie werd doorgegeven. Grondlegger grootvader Nicolaas Kuijt verkocht in de jaren twintig huis aan huis verse vis. Dat deed hij met verve. Een rijk gevulde viskar met mooie Noordzeevis was zijn winkel. Later ging hij de vis ook nog eens zelf vangen. Als kleine reder had hij 2 kotters op zijn naam, de KW106 en de KW182. Piet Schuitemaker trouwde met Alida Kuijt, de dochter van Nicolaas Kuijt. Hij nam in 1960 het stokje van zijn schoonvader over en startte via de visgroothandel met leveranties aan horeca en instellingen. Alles werd zoveel mogelijk zelf gedaan tot en met het ambachtelijk roken van de zalm aan toe. Er is in dit opzicht weinig veranderd bij Schuitemaker, de liefde voor vis zit ingebakken. Het vakmanschap strekt zich uit van de dagelijks verse inkoop, verwerking in de moderne nieuwe productielocatie tot op het bord in de visrestaurants.

In 1980 werd de eerste viswinkel geopend en een tweede winkel in de toenmalige Konmar (nu AH ’t Heen) volgde later. In 1996 trad de nieuwe generatie Schuitemakers aan. Een derde winkel, dit keer in Sassenheim volgde. In 2005 betrok deze winkel een nieuw pand en werd Visrestaurant Sild geopend. In 2008 opende Schuitemaker een visrestaurant op het strand. Dit sfeervolle restaurant werd vernoemd naar een van de kotters uit het visrijke verleden van de Schuitemakers: KW106. Het visrestaurant KW106 heeft een schare fans, allen visliefhebbers. De kwaliteit van de vis is dan ook subliem en de bereiding van de vis door de vakkundige kookbrigade, is van grote klasse.

Op de vestiging Rederijstraat Katwijk, waren de groothandel, de zalmrokerij en de viswinkel ruim dertig jaar op een locatie verenigd. In 2014 verhuisde de winkel naar een prachtige locatie in het centrum van Katwijk op de hoek van de Princestraat en de Voorstraat. Naast de winkel bevindt zich een nieuw visrestaurant van Schuitemaker waar op laagdrempelige wijze allerlei heerlijke visgerechten worden geserveerd. De visgroothandel annex zalmrokerij verhuisde naar bedrijventerrein ’t Heen. Via deze locatie wordt ook de catering van Schuitemaker geregeld.