Winkelwagen

0 product(en) 0

Je winkelmand is leeg

Schelvis mosterddoopje

Ingrediënten

  • 4 verse schelvishaasjes (ca. 150-200 g per stuk)
  • 1 citroen (sap en rasp)
  • Verse dille of peterselie ter garnering
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 200 ml kookroom of slagroom
  • 1 kleine sjalot, fijngesnipperd
  • 100 ml visbouillon (of witte wijn als je extra smaak wilt)
  • 1 theelepel honing (voor een subtiele zoete toets)
  • 1 eetlepel roomboter
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Schelvishaas met Mosterddoopje (Katwijkse stijl)

03.02.'25

Schelvishaas met Mosterddoopje: Een Katwijkse Klassieker 🐟✨

In Katwijk aan Zee weten we als geen ander hoe je vis het beste tot zijn recht laat komen. Een echte lokale favoriet is schelvishaas met een mosterddoopje – een simpel, maar smaakvol gerecht dat de pure smaak van verse vis perfect aanvult. Dit romige, licht pittige mosterdsausje is dé finishing touch die dit gerecht onweerstaanbaar maakt.

Dit recept brengt een stukje Katwijkse kust bij jou op tafel. Simpel, vers en boordevol smaak – precies zoals het hoort!

Bereidingswijze:

Voorbereiding van de vis:

  • Dep de schelvishazen droog met keukenpapier. Besprenkel ze met citroensap, een beetje citroenrasp, olijfolie, zout en peper. Laat dit kort intrekken terwijl je de saus maakt.

Mosterddoopje maken:

  • Verhit de roomboter in een klein steelpannetje op middelhoog vuur.
  • Fruit de fijngesnipperde sjalot tot deze glazig is.
  • Blus af met de visbouillon (of witte wijn) en laat het iets inkoken.
  • Voeg de kookroom toe en breng aan de kook.
  • Roer de grove mosterd en honing erdoorheen.
  • Laat het sausje zachtjes pruttelen tot het iets is ingedikt (ongeveer 5 minuten).
  • Breng op smaak met peper en zout. Houd warm op laag vuur.

Schelvishaas bakken:

  • Verhit een koekenpan met een scheutje olijfolie.
  • Bak de schelvishaasfilets ongeveer 2-3 minuten per kant, afhankelijk van de dikte, tot ze mooi goudbruin zijn en net gaar vanbinnen. Ze moeten nog sappig blijven.

Serveren:

  • Leg de schelvishaas op een bord, lepel het warme mosterddoopje er royaal overheen of serveer het apart in een schaaltje om te dippen (zoals traditioneel in Katwijk). Garneer met verse dille of peterselie en eventueel een schijfje citroen.

Dit gerecht is heerlijk in combinatie met gebakken krieltjes en knapperige groenten zoals haricots verts of asperges. Ook een frisse salade met komkommer en dille past er perfect bij. Serveer er een glas frisse, droge witte wijn bij, zoals een Sauvignon Blanc, om de smaken mooi in balans te brengen. Bekijk al onze witte wijnen via deze link.

Laat het je smaken! 🐟

30 minuten

4 personen

diner