
Ingrediënten
- 1 kg schoongemaakte stoofaal
- 25 g verse peterselie
- 50 g verse kervel
- 50 g verse zuring
- 25 g verse dragon
- 4 blaadjes verse salie
- ½ tl tijm
- 50 g boter
- 1 laurierblad
- ½ liter witte wijn
- allesbinder
- 2 eierdooiers
- sap van ½ citroen
- peper en zout
Paling in ’t Groen
Een echte klassieker uit de Nederlandse (en Vlaamse) keuken: Paling in ’t groen. Deze frisse, kruidige bereiding brengt het zachte vet van stoofaal perfect in balans met een geurige mix van groene kruiden. Het resultaat? Een smaakvol gerecht dat zowel warm als koud een traktatie is.
👨🍳 Bereidingwijze
Voorbereiding:
Snijd de stoofaal in stukken van ongeveer 5 cm. Was de verse kruiden, dep ze droog en verwijder de dikke stelen. Hak de kruiden fijn.Kruiden smoren:
Smelt boter in een diepe pan op laag vuur, zonder dat deze bruin wordt. Voeg de kruiden toe met een snufje zout en peper en laat ze al roerend in ongeveer 1 minuut slinken.Aal garen:
Roer de stukjes paling door de kruidenboter en voeg de witte wijn toe. Breng aan de kook en laat het geheel – zonder deksel – zo’n 10 minuten zachtjes pruttelen tot de paling gaar is.Saus maken:
Haal de paling voorzichtig uit de pan en leg in een diepe schaal. Bind het kookvocht licht met allesbinder tot een dunne saus.Afmaken:
Klop de eierdooiers los met een beetje warme saus, voeg dit mengsel al roerend toe aan de rest van de saus (let op: niet meer laten koken!). Breng op smaak met citroensap en eventueel extra zout of peper.Serveren:
Giet de saus over de stukjes paling. Serveer direct warm, of laat afkoelen voor een koude variantTip: Lekker met gekookte aardappelen, knapperig brood of een frisse salade erbij.
Eet smakelijk!
30 minuten
4 personen
diner